Hiernamaals

Theater

Theatermakers Doris Vervuurt en Lieke van der Vegt doen onderzoek naar het Hiernamaals rond de centrale vragen: ‘Wat leeft er in iemands verbeelding rondom de dood? Wat zou het betekenen als het na je overlijden niet stopt? Wanneer er nog een wereld, een ander leven of ‘iets’ na (of voor) dit leven zou zijn?’

 

‘Ik hoop dat er niks meer is. Maar als ik iets is, dan denk ik wel dat het iets leuks is.’  – Jeanet 1982

We gaan dood, dat is zeker. En dan? Waar gaan we hierna naar toe? Waren we hiervoor al ergens anders? Bestaat er na dit aardse bestaan iets en is het er eeuwig of eindig? Wat maakt dat de gedachtes, denkbeelden en ideeën hierover bij eenieder ander zulke uiteenlopende gevoelens oproepen en er zo weinig over gesproken wordt? En wat als we deze uiteenlopende denkbeelden tegenover elkaar plaatsen in een ruimte?

 

In ontmoetingen met anderen onderzoeken Vervuurt en Van der Vegt verschillende perspectieven op het leven na de dood. Op zoek naar een divers pallet aan verbeeldingen van het Hiernamaals pogen ze het taboe dat rust op dit gespreksonderwerp te doorbreken. Wat zeggen je ideeën over het Hiernamaals over jouw leven hier op aarde? Al deze perspectieven vormen de grondtoon voor een nieuw werk dat zij samen ontwikkelen en dat in oktober en november 2024 wordt getoond in Frascati Amsterdam en Theater de Vest Alkmaar.

 

Volg hier de laatste updates van het onderzoek!

 

Over Lieke van der Vegt

Lieke van der Vegt (1997, Ommen) studeerde in 2020 af van de performance opleiding aan de Toneelacademie in Maastricht. “Als performancekunstenaar en theatermaker zou ik mezelf de tovenares van de verbeelding willen noemen. Ik balanceer op de grenzen van ervaringstheater en beeldende kunst, tussen theatraal en museaal in. ik maak theater maar blijf het liefst zo ver mogelijk weg bij wat mensen al kennen. Mijn werk ontstaat vanuit een speelse verwondering en nieuwgierigheid naar de wereld. Met de slimheid en muzikaliteit van vorm, ritme en licht, transformeer ik een ruimte tot een betekenisvolle beleving. Ik werk vanuit een verlangen om de toeschouwer een virtuoze ervaring mee te geven en zoek naar een vertaling van onze authentieke, onversneden binnenwerelden. De ‘magie’ die daar schuilt, heb ik altijd al willen vangen.”