Thuisblijvers

Belevenissen

Hoe creëren we in deze tijd na Corona weer verbinding? Hoe doen we dat in onze straat, in onze wijk, in onze stad? Thuisblijvers is een project dat dit thema centraal stelt, verbeeldt, bevraagt en onderzoekt. Fotograaf Rick Akkerman en theatermakers Lisa Templon, Reineke Jonker en Elke de Graaff reizen 40 dagen lang met een mobiele fotostudio door alle buurten en wijken van Alkmaar, van de binnenstad tot de Rijp. De productieleiding en vormgeving van de buiten-huiskamer is in handen van Ginger Verhagen.

Op pleintjes, in straten en bij wijkcentra strijken ze neer en bouwen een uitnodigende en theatrale buiten-huiskamer in de openlucht. Hier worden wijkbewoners uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan, verhalen over hun straat te delen en op de foto te gaan. De verhalen worden opgetekend en vormen een groeien digitaal archief over Alkmaarders post-corona op http://www.thuisblijvers.com

Het project sluit af met een theatrale opening van de fototentoonstelling met meer dan 1000 portretten van Alkmaarders in de Grote Kerk op 1 april 2023. Deze expositie zal 3 maanden voor iedereen gratis toegankelijk zijn tot 1 juli 2023.

Thuisblijvers beweegt zich van wat ons bindt in één straat naar het gedeelde sentiment in één wijk, naar het gevoel van saamhorigheid in één stad. In Alkmaar.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Grote Kerk Alkmaar, Artiance, VSB Fonds, Victoriefonds, Gemeente Alkmaar, Cameraland, Brownies&Downies, Mooi op ’t Web, Ema Najetovic, HAL25, Scholten Reclame en het Mondriaanfonds.