Joske Koning

Theatermaker, zangeres

Joske Koning (1989) is actrice, theatermaker, schrijver en zangeres. Ze maakt en speelt haar eigen werk; als solo artiest, in collectief King Sisters (met haar zussen) en met de poetry-bands the Selfkickers en Vezel.

Koning studeerde af aan de acteursopleiding van Toneelacademie Maastricht (2011) en aan T.I.M.E., de master muziektheater van de Veenfabriek en het Koninklijk Conservatorium (2014). Ze speelde in diverse voorstelling o.a. op de Parade en tourde met DogWoman in 2021.

Haar werk kenmerkt zich door recht-voor-z’n-raap eigenzinnigheid, muzikaliteit en rake teksten. Koning weet integer taboes te doorbreken. Zo ging haar solo DogWoman over de relatiebreuk met haar moeder. Ze legt onderliggende, persoonlijke processen bloot en verbindt ze met de wereld om zich heen.

Geïntrigeerd door de relaties die ons het meest raken, houdt ze zich de komende tijd bezig met het thema ‘liefde’. In haar nieuwe werk See your heart as a rhythm doet ze een nieuw voorstel voor de relatie tussen vrouw en man. Dit doet ze samen met free-jazz gitarist Jasper Stadhouders en onder de vleugels van productiehuis Hollandse Luchten.